Livsrädd för att leva, Dödsrädd för att dö.

Efter att ha valt ämnet aktiv dödshjälp till min debatt i skolan har jag blivit väldigt insatt i det och otroligt positiv till det. Jag vet att det finns många mot argument till varför vi inte skulle införa aktiv dödshjälp, men där överväger för argumenten helt klart.

Alla val vi gör i livet är våra egna. Borde man inte också då själv få välja när man ska lämna jorden?
Jag tycker helt klart att det ska vara ens eget val när man vill dö eftersom det är ens eget liv, och man borde själv få bestämma om en sådan viktigt händelse som sin död.

"Det händer att läkare opererar bort fel kroppsdel. Ibland att det förväxlar patienter. varför skulle de inte kunna förväxla patienter som de ska ge dödshjälp till?"
Det är helt sant att det skulle kunna hända, men varför förbjuder vi inte då det med?
Saken är den att vi är alla mänskliga och lever i en värld uppbyggda av oss själva, och vart vi än vänder oss så sker det misstag. Eftersom vi är mänskliga si gör vi fel, och det är en del i processen att lära sig. jag säger inte att vi ska gå och ge aktiv dödshjälp till fel patienter utan att vi ska ge det till de som vill ha ett mer humant sätt att lämna den här världen och bara stilla somna in. Skulle vi stifta lagar emot allt som kan tänkas leda fram emot en dålig utveckling skulle det bli många nya lagar att följa och där med samhällets undergång.
Aborter skulle givetvis förbjudas eftersom det asbsolut inte tillhör ett samhälle som lever kring tanken om ett absolut människovärde.
Men frågan är om vi har rätten att tvinga folk att fortsätta leva som inte vill?

Argumentet att vi kan förväxla patienter kommer alltid att leva kvar, även om aktiv dödshjälp legaliseras. Men om man tittar på dödsstraffet som är lagligt i Usa.. Där hjälper man inte folk att dö, utan där är det någon som bestämmer att du ska dö! Och från 1900 till 1985 har 23 stycken oskyldiga dömts och avrättats. Och det har varit lagligt.
Döda någon för att de har gjort något fel det kan man låta förekomma, men hjälpa någon som inte kan hjälpa sig själva det kan vi inte tilltåta. Vart tog "Du ska behandla andra som du själv vill bli behandlad" vägen?
Det finns risker med precis allt, men i ett modernt samhälle kan vi genomföra det här med den största försiktighet och ett omfattande regelverk.
Det var en Pastor som utalade sig om aktiv dödshjälp som sa "Vi måste inse att alla människor har lika värde och rätt till liv. Vi måste ta hand om varandra, hjälpa varandra, inte minst i livets slutskede"
Han menar att genom den aktiva dödshjälpen är inte alla människor lika värda. Hur kan man sänka en persons värde genom att hjälpa någon bort från all smärta? det är precis som han säger att vi måste ta hand om varandra och hjälpa varandra, och det är därför vi ska ge aktiv dödshjälp.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback